Do przygotowania mojej wersji zupy cebulowej wykorzystałam:
1) 4 dużych cebul
2) 2 kostek rosołowych
3) łyżki mąki
4) łyżki masła
5) 2 bułek
6) sera topionego
7) soli i pieprzu
Przygotowanie zupy zacznijmy od obrania cebul.
Następnie posiekajmy je w piórka .
Do garna wrzucamy łyżkę masła i roztapiamy go.
Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją aż zmięknie i uzyska ciemny kolor, często mieszając, aby jej nie przypalić.
Bułki kroimy w kawałki i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut ( aż zrobią się chrupiące).
Do cebuli dodajemy łyżkę mąki i smażymy jeszcze chwilę ciągle mieszając. W gorącej wodzie rozpuszczamy dwie kostki rosołowe i zalewamy cebulę bulionem.
Pozostawiamy zupę na ogniu jeszcze przez 15 min do zagotowania. Następnie nakładamy do miseczek razem z grzankami i roztopionym żółtym serem.
A tak wygląda efekt końcowy : )
P o z d r a w i a m !
Pycha zupa! Polecam ;>
OdpowiedzUsuńświetna zupa ! Super przepis :)
OdpowiedzUsuń