sobota, 26 października 2013

Pomysł na ... Danie dnia czyli ZUPA CEBULOWA


Do przygotowania mojej wersji zupy cebulowej wykorzystałam:

1) 4 dużych cebul
2) 2 kostek rosołowych
3) łyżki mąki
4) łyżki masła
5) 2 bułek
6) sera topionego
7) soli i pieprzu



Przygotowanie zupy zacznijmy od obrania cebul. 


Następnie posiekajmy je w piórka .



Do garna wrzucamy łyżkę masła i roztapiamy go.


Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy ją aż zmięknie i uzyska ciemny kolor, często mieszając, aby jej nie przypalić. 


Bułki kroimy w kawałki i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut ( aż zrobią się chrupiące). 



Do cebuli dodajemy łyżkę mąki i smażymy jeszcze chwilę ciągle mieszając. W gorącej wodzie rozpuszczamy dwie kostki rosołowe i zalewamy cebulę bulionem. 


Pozostawiamy zupę na ogniu jeszcze przez 15 min do zagotowania. Następnie nakładamy do miseczek razem z grzankami i roztopionym żółtym serem. 

A tak wygląda efekt końcowy : )


P o z d r a w i a m !

2 komentarze: